VERON A63
Friese Wouden
____________





Up
Bijeenkomst
Op vakantie
Soundkaart & HAM
PACC Winnaar
Excursie Vliegbasis
Eco Knutseltip
QSL Bureau R14
Bijzondere calls

 

VERON afdeling Friese Wouden
Afdelingsblad 'CQ Friese Wouden'

Soundkaart & HAM

door PA3ESF

Inleiding

Dit artikel is een vertaling van "Understanding Soundcard Interfacing" door Ernie Mills, WM2U. http://www.qsl.net/wm2u

Dit artikel is een poging om de verschillende aansluitingen tussen diverse transcievers, en de sound kaarten zichtbaar te maken. Sinds 26 December 1998, toen de sound kaart versie van PSK31 voor de eerste maal werd introduceert in de "Ham community" en na veel dialogen, experimenteren en verwarring, was er zo langzamerhand een goed overzicht van de verschillende schakelingen nodig. Ik denk dat inzicht in deze materie waardevol is en u veel ellende en tijd kan besparen. Let op dat iedere schakeling verwijst naar de verschillende letters welke overeenkomen met de transciever aansluitingen in de tabel hier onder. Kies uw transciever en lees de aansluitpunten: ftp://216.133.235.165/Amateur/Connectors/Connectors.pdf

Als hij niet op deze lijst staat dan is hij nooit gemaakt! Kunt u het hier niet vinden probeert u dan de "great TNC to Radio" site van K4ABT op: http://www.sedan.org/tnc2rad.htm

En nu de verschillende schakelingen. Ten eerste, houd het zo eenvoudig mogelijk. Onderstaand schema laat een eenvoudige verbinding zien tussen de Radio Audio Output en de LINE IN van de Sound kaart, en een simpele 100:1 verzwakker tussen de Radio Aux. of Microfoon IN en de LINE OUT van de Soundkaart.

Sound1.pcx (15725 bytes)

De 100:1 transformator is erg belangrijk omdat de output van de Sound kaart een niveau kan bereiken van 1volt op de microfoon ingang welke normaal 10 mV is. Het ontbreken van zo'n verzwakker zal ongetwijfeld tot gevolg hebben dat de microfoon ingang wordt overstuurd wat weer de normaal smalle bandbreedte dramatisch vergroot en ongewenste "splatter" veroorzaakt.

Probeer deze schakeling eerst eens. Wanneer het signaal schoon is en u heeft geen "ground loop" dan bent u klaar, u hoeft niet verder te lezen. Er zijn veel amateurs die met deze schakeling goed kunnen werken.

Dus u heeft toch problemen met massa loop? Nou de volgende stap is uw Sound kaart te scheiden van uw transciever. Om dit te bereiken kunt de hieronder beschreven en beproefde schakeling gebruiken.

De schakelaars in onderstaand schema zijn niet nodig voor het gebruik van een Sound kaart. Ik heb dit gedaan om de sound kaart compleet uit te kunnen schakelen. Ik ben er niet zeker van of de Potentiometer, RV2 beter zou zijn aan de secondaire kant van de transformator, T2. Heeft u een idee? Met deze schakeling wordt de FOX van uw transciever gebruikt om de PTT te schakelen voor zenden.

sound2.pcx (46761 bytes)

Een eenvoudige transistor schakeling kan worden toegevoegd om de PTT van uw transciever te schakelen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de RTS lijn van de Com- poort. Het voltage van deze RTS lijn is tussen de -12v/5V tot +12V/+5V dus deze lijn is altijd "heet". Wanneer u de com- poort voor andere programma's wilt gebruiken is het handig hiervoor een data switch te gebruiken.

Belangrijk is overigens wel dat de PTT lijn en/of de Key ingang van uw transciever een positieve spanning heeft en moet worden geschakeld aan massa (het z.g.n. pull-down). Anders zal deze schakeling niet werken.

Wat betekend dit in de praktijk? U behoeft geen verschillende comm poorten te gebruiken voor dit programma. Ik gebruik b.v. een Kantronics KAM (all mode TNC) aangesloten op comm Poort 1 en gebruik dezelfde poort voor mijn sound kaart modes. De KAM is uitgeschakeld tijdens het gebruik van de sound kaart modes.

Ik betrek de RTS, DTR en GND lijnen van de comm poort op RS232 connector die op de achterzijde van KAM zit. De KAM overigens, kan zelf wanneer hij is uitgeschakeld de PTT gaan schakelen vandaar die schakelaar in onderstaande schakeling.

Sound3.pcx (14404 bytes)

Er zijn ook hele leuke CW programma's voor de PC. Ik vond het een leuk idee om heel simpel op een icoon te klikken en hiermee een van de steeds groeiend aantal beschikbare sound kaart modes te gebruiken. B.v. CwType gebruik de comm poort DTR lijn om de Morse Code uit te zenden.

Sound4.pcx (14404 bytes)

U realiseert zich nu wellicht dat u met het gebruik van bovenstaande schakelingen geen 100% scheiding hebt tussen uw transciever en de computer. Nog erger, u heeft nog steeds een massa loop probleem. Het is eenvoudig een van beide bovenstaande schakelingen te vervangen door een gelijkwaardige TTL versie. Dit is gelijk aan de twee TTL schakelingen hierboven, alleen nu wordt er gebruik gemaakt van een Opto scheiding om het circuit te schakelen.

Sound5.pcx (13687 bytes)

De Opto Copler is een 4N29, ECG 3084 of een vergelijkbaar type. Ik gebruik een TIL111.

sound6.pcx (15111 bytes)

Ik heb met de meeste bovenstaand schakelingen gewerkt en ben uiteindelijk uitgekomen op de schakeling met de "galvanische" scheiding en beide Opto Copler versies voor de RTS en DTR schakeling. Deze confugiratie werkt uitstekend hier in de shack. Na mijn eerste aansluiting met de transciever waarbij alle masse loop problemen zijn opgelost, had ik toch nog problem met RF in de computer. Ik kwam erachter dat dit probleem op te lossen was met vier windingen van de kabel van de computer versterker door een Ferriet kern.

Overigens waren andere amateurs niet zo gelukkig. Ik herinner mij twee gevallen waarbij ik hielp en waar een ferriet kern nodig was in de LINE In van de sound kaart en in het andere geval werd een winding in de kabel van het toetsenbord de oplossing van het probleem. Het beste is om het uit te proberen onder het motte "trial and error".

Ik ben op zoek naar nog meer interessante schakelingen voor het verbinden van de computer met de radio. Heeft u iets interessants stuur dan een E-mail naar emills@nycap.rr.com Alle hulp of commentaar wordt door mij zeer op prijs gesteld.

Ik hoop dat dit artikel voldoende bruikbaar is wanneer u uw systeem wilt verbinden met uw radio's.

73' Ernie - WM2U

(Vrij vertaald door Weit - PA3ESF)