VERON A63
Friese Wouden
____________

 

Is jouw PC bij de tijd?

Een systeem klok van een PC is niet altijd even betrouwbaar en kan soms vele seconden per dag verlopen. Vooral als je gebruik maakt van digitale modes zoals JT65, is het belangrijk dat je PC op de seconde nauwkeurig de tijd weet.

Via het internet is een  heel netwerk beeschikbaar van servers, welke de tijd bijhouden en onderling in de pas houden met de moederklokken op diverse plaatsen op en boven de aardbol. Zo wordt de tijd vergeleken met GPS satellieten en met meerdere atoomklokken verspreid over de wereld.

NTP Server PAoKDV

Ik draai sinds kort ook een Network Time Protocol (NTP) Server. Deze server hangt rechtstreeks aan het internet via een 34Mb link.

Via een aantal andere NTP servers wordt mijn tijd op Stratum2 niveau gehouden. Er zit dus slecht 1 server tussen een moederklok en mijn server (KNMI, Remco - PG0A / PA3FYM)

In het geval Remco's Stratum1 server niet beschikbaar is, valt mijn server als backup terug naar Stratum3 niveau (er zitten dan twee servers tussen een moederklok en mijn NTP server), maar dat is nog altijd is de referentie nauwkeurig genoeg voor amateurtoepassingen.

Hiernaast een impressie van het server rack, waar de time server op draait. In een ander soortgelijk rack in mijn shack staat de apparatuur voor APRS, Packet Node, BBS en DX Cluster opgesteld.

Hoe kan jouw PC in de pas blijven via NTP?

In de windows omgevingen kun je dat doen via de Microsoft SNTP client die in Windows zit, door bij het opstarten het commando net time /setsntp:ntp.bbib.nl mee te geven (bijvoorbeeld in autoexec.bat). Voor linux gebruik je de ntp daemon (ntpd) met de bijbehorende config file /etc/ntp.conf

Meer weten over NTP?

Er zijn vele bronnen op het internet, begin maar eens met http://nl.wikipedia.org/wiki/Network_Time_Protocol

73, Kor - PAoKDV