VERON A63
Friese Wouden
____________

 

Zendamateurs weer actief vanuit Tjongervallei

Fieldday-contest op HF en demonstraties groene zenders en voertuigen

Op donderdag 30 augustus 2007 werd het weiland van boer Hoekstra aan de Houtwallen ingericht als contestlocatie voor de zendamateurs van VERON afdeling Friese Wouden.

Mede-organisator Tjeabele Hoekstra had in de middag zijn hoofdkwartier ingericht bestaande uit twee puptentjes uit het Nederlandse leger met een overkapping van camouflagenet. Onder het camouflagenet was een rack geplaatst met zendontvangers eveneens afkomstig uit het leger.

Het was duidelijk; In dit weiland gebeurde meer dan contesten alleen.
Nadat de eerste kampeerders een gezellige avond hadden gehad en hadden overnacht op het terrein werd op vrijdag met de erbij gekomen deelnemers begonnen aan het verder inrichten van het terrein. Een 5 bij 10 meter "general purpose" -tent werd opgezet met daarachter een steiger waarbovenop antennes geplaatst konden worden.

Nadat er op vrijdag flink wat materiaal in stelling was gebracht waaronder de zojuist genoemde tent en steigers, alsmede het 10kVA aggregaat, het toilet, de contestcaravan en het antennemateriaal was het omstreeks half acht 's avonds geworden toen de eerste toehoorders hun intrek namen in de grote legertent alwaar de lezing "militaire zenders voor beginners" werd gehouden. Een handvol toehoorders bleef ruim anderhalf uur geboeid zitten luisteren hoe Theun PAōTHL en Reint PA3BAU vol passie vertelden over hun kennismaking met ex-legermateriaal

Zaterdag werd in de loop van de ochtend begonnen met het in stelling brengen van de antennes voor het conteststation. Met behulp van een handjevol leden werd binnen een paar ogenblikken de twaalf meter hoge mast opgezet met daarin de drie-elements beam die de contesters eerder dit jaar gedoneerd hadden gekregen.

De contestcaravan werd ingericht en ruim voordat de Fieldday-contest begon was het station in gereedheid gebracht. Een ICOM IC-746 tranceiver diende als kloppend hart van het station. Om het hoogfrequent de ether in te sturen was er de beschikking over een draaddipool voor de 80 en 40meterband, er was een kwartgolf vertical voor de 40meterband en de eerder genoemde 3 elements beam die functioneerde op 20, 15 en 10 meter. Alle antennes die gebruikt werden voor de contest waren kort voor aanvang van de contest opgezet conform het contestregelement.

De eerste uren van de contest verliepen moeizaam, de verbindingen waren niet over bijzonder grote afstand en ook de kwantiteit was niet royaal. Daar kwam verandering in vanaf 19:00u plaatselijke tijd. Er waren openingen richting AziŽ en de contesters noteerden Hong-Kong in het log. Rond circa middernacht stonden er echter nog slechts honderd verbindingen in het log. In de nachtelijke uurtjes konden er nog 60 verbindingen bijgezet worden die hoofdzakelijk gerealiseerd werden op de 80meterband. Tijdens een korte bandwissel naar 40 meter werd NamibiŽ gelogd. En eigenlijk ging het de hele contest een beetje op dezelfde manier door; geen geweldige hoeveelheid verbindingen in het log, waarschijnlijk ook het gevolg van een laag zonnevlekgetal. Dit was vooral merkbaar tijdens het luisteren naar stations: de contesters werden niet geweldig goed gehoord en hoorden zelf ook weinig andere DX.

Toch hebben de operators hun best gedaan en om de twee of drie uur wisselden ze elkaar af. De contest was niet bijzonder vermoeiend en was weer een leerzame ervaring voor enkele operators die voor het eerst deelnamen aan dit afdelings-evenement. Nadat tegen zondagmiddag rond de klok van drie uur plaatselijke tijd de laatste verbindingen waren gelogd werd het resultaat opgemaakt: 242 verbindingen met voornamelijk portabele tegenstations. Portabele tegenstations tellen dubbel ten opzichte van "normale" vast opgestelde stations. Het log wordt opgestuurd naar de contestmanagers en totdat de uislag er is blijft het afwachten.

Uiteraard geen highscore maar buiten dat alles om is het velddag-weekend van VERON afdeling Friese Wouden toch weer een groot succes geweest. Voldoende publiciteit vooraf, een leuke groep toehoorders die waren afgekomen op de lezingen over militaire zenders, enkele markante legervoertuigen en zenders en dat alles zonder incidenten of wanklank. Ook is het station regelmatig aangeroepen op de 2meter kampfrequentie.

Tijdens het velddag-weekend gaven enkele mensen aan de cursus zendamateur te willen volgen. Anderen gaven aan lang niet actief te zijn geweest op de amateurbanden maar nu opnieuw een impuls te hebben gekregen en weer enthousiast werden. Misschien dat we die mensen binnenkort weer op de banden treffen..

Meer informatie en foto's zijn te vinden op de website van onze afdeling: www.a63.org

Volgend jaar organiseert de VERON afdeling Friese Wouden weer een velddag-weekend en de eerste aanmeldingen zijn inmiddels weer binnen. Er is altijd wel ruimte voor meer deelnemers. Ook vragen en opmerkingen zijn van harte welkom. Mail ons gerust via contest (at) a63 (dot) org.

Tekst en foto's: Frank Talens