VERON A63
Friese Wouden
____________

 

CQWW SSB 2015

door Frank - PF5T

In het laatste weekend van oktober j.l. deed onze contestgroep voor de derde keer mee aan de grootste SSB contest ter wereld, de CQ Worldwide contest. Het was een zeer geslaagd weekend en graag vertel ik er kort over. Als locatie diende wederom de stal en de omliggende stukken tuin en weiland van de familie Sierdsma in Luinjeberd.

Om de boerderij heen stonden de beams voor 10 en 15 meter en een Inverted-L voor 80 meter. Iets verderop stonden een dipool en een deltaloop voor 40 meter met daarachter 2 haaks op elkaar geplaatste draadpyramides naar idee van Marten PA3BNT. Nog verder weg in het weiland stonden onze 20 meter beam en uiteindelijk de Inverted-L voor 160 meter. Voor die antennes moest meer dan 150 meter afstand overbrugd worden totaan de shacks. Materiaalkeuze speelt hier uiteraard een belangrijke rol; Low-loss coax voor de 20 meter beam.


De 20m beam in een mooie tegenlicht opname! Vederop de inverted-L voor 160m

Het deelnemende team bestond voornamelijk uit vaste operators van PI4M, aangevuld met enkele gasten van PI4FRG en PE3V. De opbouw ging vlekkeloos en vond plaats op de vrijdag. Voorgaande keren waren we de enige Nederlandse deelnemer in de Multi-multi categorie nu hadden we vernomen dat PI4CC ook mee zou doen in deze
categorie. Spannend!


Zicht op een deel van het antennepark vanaf de Aengwirdewei

De aanvang van de contest was in de nacht van vrijdag op zaterdag en vond in eerste instantie plaats op 160, 80 en 40 meterband. Meteen was "topband" 160 meter in optima
forma! Hoofdzakelijk DL, SP, OK en OM maar ook Cyprus, Marocco, Canada en Noord-Amerika werden gelogd op deze band. Vanaf 0300 UTC werd de 80 meter band beter en
nam de bruikbaarheid van 160 meter geleidelijk af. Een uur later werd 20 meter ook ingeschakeld maar daar was het nog erg stil. Het duurde tot 0500 UTC voordat deze band in beweging kwam en meteen goed!

In de 12 uren die daarop volgden werden daar ruim 750 verbindingen gemaakt waaronder hoofdzakelijk Amerika en Canada. Maar ook de South Cook eilanden, de Marshall eilanden, de Marianen en -bijna uiteraard- AustraliŽ en Nieuw-Zeeland. De 20 meterband was overdag veruit favoriet en werd niet gepasseerd door 40, 15 en 10 meter qua aantallen.

De operators wisselden elkaar af na verloop van tijd. Meestal zat een operator 2 of 4 uurtjes op een bepaalde band en soms daarna nog even 2 of 4 uurtjes op een andere band alvorens hij weer even pauze had. Dit systeem bevalt ons goed. Een nieuwigheidje was dat er in het bezettingsschema nadrukkelijk rekening is gehouden met de propagatie. Het is gebleken dat frisse operators op drukke tijden meer verbindingen oplevert dan dezelfde operators lang laten doorgaan op een band die nog niet open is.

We konden een deel van de eerste dag onze concurrent PI4CC voorblijven maar tegen het eind van de zaterdagmiddag werd duidelijk dat we een achterstand hadden opgelopen die we ook niet meer op ze zouden inlopen.

Bij het intreden van de schemering kon nog kort gewerkt worden op 10 meter alvorens we dat station gingen omzetten naar 160 meter. Daar pakten we in het eerste uurtje na zonsondergang meteen meer verbindingen dan in de laatste 4 uren op 10 meter. De 15 meterband bleef tot negen uur 's avonds (lokale tijd) bruikbaar, de zon was al enkele uren onder. De nacht en dag die erop volgde gaven een zelfde beeld. Op de zondagavond stond de scoreteller op een vergelijkbare score als vorig jaar. Toen de banden 160, 80 en 40 meter daar nauwelijks nog nieuwe verbindingen opleverden hebben we besloten te stoppen en naar huis te gaan immers de dag erop moesten we nog afbreken. Het was toen 2 uren voor het officiŽle einde van de contest maar vonden het wel welletjes. Dat afbreken ging overigens gesmeerd! Na een uitvoerige nazit verlieten we rond het begin van de maandagmiddag de contestlocatie.


De coax stubfilters van PA0KDV, voor elke band ťťn, achter de PA

Er waren dit weekend drie Nederlandse deelnemers in de Multi-multi catergorie. Naar verwachting zal PI4M hiervan een 2e plaats innemen. Europees bekeken stond contestgroep PI4M vorig jaar 13e plaats. Als het meezit kunnen we nu eindigen op een 11e plaats.. wederom 2 posities naar boven in de Europese ranglijst.

Bijzonder veel dank voor gastheer en gastvrouw de familie Sierdsma uit Luinjeberd! Een ieder van ons werd door hen voorzien van zaken uiteenlopend van kop kofie en kop soep tot slaapplek en een gezellig praatje. Ook veel dank aan de mensen van PE3V en PI4FRG te weten: Gialt - PE1OLM resp. Alfred - PA7AL en Robert - PD2RCW.

Graag doen we volgend jaar weer mee!

Kor - PA0KDV, Bert - PA1BK, Anton - PC1A, Jelle - PD4DX, Laurens - PD9X, Johan - PE1RWL, Freddy - PE1RWP, materiaalmeester Tamme - PA3GJD en Frank - PF5T