VERON A63
Friese Wouden
____________

 

Friese Elfsteden Contest 2010

PI4EME - Workum

Tekst & foto: Patrick - PD2PC

21 november 2010 zondag ochtend 6.00 uur.. De wekker gaat; Wat een tijd voor de zondag! Gelukkig stond alles al klaar. Effe ontbijten en dan op weg naar Workum. De rondweg van Sneek was afgesloten precies aan de zuidkant, dus dan maar via Lemmer en Balk. Een voordeel van dit tijdstip is, dat de meeste mensen nog op één oor liggen, dus ik was er vroeg. Dikke jas, gevoerde broek.. Ik wist 't nog van vorig jaar.. 'T waaide en was koud, héél koud ook in de schuur en dit jaar was 't niet anders. Omdat ik toch vroeg was, ff de hengel met inverted-V opgebouwd en vanuit de auto met de FT-817 nog even wat verbindingen gemaakt. 'T ging perfect, alles prima te tunen.

Hey daar is Kor, die zou het 2m gebeuren voor z'n rekening nemen. Waarvoor zaten we ook alweer op deze lokatie? Oh ja, vanwege die mooie hoge silo en de ruime schuur. Maar Kor is zeker geen klimmer en ik doe ''t gewoon niet zo'n onbetrouwbaar laddertje op zonder klimtuig.

Tja wat nu?.. Wel achter in de auto ligt nog 12m groene kunststof mast, die maar tegen de schuur aangebouwd en getuid, 2mtr rondstraler d'r op en Kor kon in ieder geval werken, dat ging ook prima! Nu de set van Frank aansluiten zodat we ook op 80m QRV kunnen zijn met tenminste 100W, maar bij de eerste test vloog de set al in de protectie.

@*#$! Wat nu weer? Eerder werkte 't toch prima, fantastisch te tunen, niks aan de hand. Balun gecontroleerd, nee die was prima in orde. Kabels getest, vreemd die lijken goed, toch maar een van de kabels vervangen, nee 't probleem blijft, dan maar weer de FT-817 aangekoppeld. Hey, dat werkt wel, en gaf ook geen te hoge SWR aan, dan maar QRP werken.

Het was sprokkelen op 80m, en in die kou hou je 't roepen ook niet al te lang vol. Inmiddels was Dick ook aangeschoven en bibberde vrolijk mee. Al met al toch nog wat leuke QSO's gemaakt, her en der nog geprobeerd of iemand iets warms wou brengen, maar.. helaas!

1400 uur zat het er weer op. Na deze gezellige dag alles weer afbouwen, inpakken en wegwezen. Waarom niet de mooie op 80m resonante dipool van Frans opgehangen? Nou als ik die aan m'n hengel had geknoopt was die zover doorgebogen dat de antenne weer op de grond had gelegen, Frans houdt van degelijk HI! Waarom wou mijn Inverted-V eerst wel en later niet tunen?... De oplettende luisteraar weet het al.. Nee, je kan er niks mee winnen. Inverted-V is opgebouwd uit 2x19.5m met een 1:1 balun in de top, met één kabel er aan ging 't prima, maar toen ik hem noodzakelijk had verlengd ging 't mis bij hogere vermogens. Nou nu weten we allemaal wel wat de oorzaak was. Tja, krijg je als het zo koud is; Dan werkt 't denkraam niet zo goed meer HI. Ik hoop dat we volgend jaar weer met wat meer mensen zijn en dat er een klimmer bij is.

Het was weer een hele gezellige dag, op naar het volgende evenement...!