VERON A63
Friese Wouden
____________

 

Elfstedencontest 2006

PI4EME vanuit Workum

Op zondag 19 november nam PI4EME deel aan de Friese Elfstedencontest die ieder jaar gehouden wordt. De contest duurt van 11:00u. tot 14:00u. lokale tijd, en wordt gehouden in de contestsegmenten van de 2- en 80meterband. Op 2 meter in FM en op 80 meter in SSB, beide in fonie. Evenals vorig jaar bemande onze contestclub de stad Workum.

Het was zondagochtend 7 uur toen het konvooi in gang werd gezet richting onze contestlocatie. Roel Pot (pd0oyf) vertrok richting Gorredijk om mij thuis op te pikken. Samen zouden Simon (pa7sb) oppikken in Luxwoude om vervolgens rond de klok van 8 uur de contest-caravan op te pikken bij Laurens (pd3lhs). Met de caravan op de trekhaak, enkele meters voordat we bij Heerenveen de snelweg opdraaiden richting Sneek maakten we verbinding met Frans (pa1nhz) die ook met ons zou meedoen. Al pratende en rijdende arriveerden we goed en wel om 9 uur onderaan de voedersilo van een gastvrije boer in Workum.

Voorzien van touw, portofoon, handschoenen en een veiligheidsriem beklom ik de voedersilo zodat de Comet VHF rondstraler bovenin op 25 meter hoogte gehesen kon worden. De klim verliep uitstekend, maar bovenin blijkt het toch een heel karwei de Comet aan de railing van de trap vast te krijgen. Maar gelukkig was dat klusje na een half uur geklaard. Via hetzelfde touw als waarmee de Comet omhoog was gehesen werd nu het voedingspunt van de draaddipool omhoog getrokken. Het voedingspunt van de 2x20 meter coaxgevoedde dipool kwam op ruimschoots 10 meter boven het maaiveld. De uiteinden van de dipool kwamen op circa 5 meter hoogte. De hoogte van de draaddipool was nu iets verbeterd ten opzichte van vorig jaar, toen hing de 80meter antenne wat lager.

Om twintig voor elf waren de sets aangesloten en afgeregeld. De dipool was prima resonant en behoefde niet bijgetuned te worden. De Comet was ook prima en behoefde ook geen aanpassing. Het was tijd voor een korte pauze en een bakje koffie. Vanachter een dampende beker koffie hield Simon de frequentie 3712kHz in gebruik om die straks te kunnen gebruiken in de contest. Roel en ik hadden 145,375Mhz geclaimd en draaiden korte rondjes over de band om stations alvast te signaleren.

Al pratende op de frequenties werd het 11:00 en konden de eerste station gelogd worden. De opening van de contest verliep gladjes, stations kwamen achter elkaar aan in het log en van een echte pile-up was dan ook geen sprake. De 11stedencontest is een gezelligheidscontest.

Echter om 12:00 werd de gezelligheid op 80 meter ineens verstoord; een stel Denen had een sked op of vlak onder onze werkfrequentie. Simon en Frans bemanden op dat moment samen het 80 meterstation maar na enkele beleefde "please QSY" verzoeken van onze kant werd er geen gehoor aan die oproepen. Gelukkig konden we gewoon doorwerken op onze frequentie en dat deden we dan ook.Tussen 12:00u. en 13:00u. kwamen tussen de QSO's door de lunchpakketjes en de snert op tafel.

Op 2 meter waren er geen incidenten en verliep alles gladjes. Via andere stations vernamen we op welke frequenties de stations zaten die we nog moesten werken en uiteindelijk om half twee hadden we onze laatste benodigde multiplier -Franeker- gewerkt.

Vlak voor 14:00 was ons 80 meterstation in staat een QSO te maken met het Deense station waarvan we eerder enige hinder hadden ontvangen. Dit QSO werd op een leuke manier afgesloten en het was inmiddels einde contest. Aansluitend werden de antenne's losgekoppeld en naar beneden gehaald en werd de contestcaravan ontdaan van onze zenders. Om iets over drieeŽn was alles weer ingepakt en verlieten we tevreden de contestlocatie.

Vanuit de auto hadden we nog geruime tijd contact met Frans en hadden we nog een nabrandertje over hoe de contest was verlopen. Dezelfde middag werden de foto's nog op het internet gezet, in het foto album van de VERON Friese Wouden.

In totaal zijn op beide banden alle multipliers gewerkt, met op 80 meter 66 verbindingen, goed voor totaal 2880 punten. Op 2 meter zijn 47 verbindingen gemaakt, met een puntenresultaat van 1644.

Volgend jaar is er wederom een 11stedencontest en als u ook eens wilt meedoen kunt u zich nu al opgeven via de secretaris. De 11stedencontest is een gemoedelijke contest en geschikt voor zowel beginners als gevorderden.

Graag tot volgend jaar!

Frank - PF5T