VERON A63
Friese Wouden
____________

 

Friese Elfsteden Contest 2004

PI4EME weer actief in Workum

Ook dit jaar was ons clubstation PI4EME weer actief in de Friese Elfsteden Contest. Wederom bemanden wij "Workum", om deelnemers aan deze contest te kunnen voorzien van de multiplier welke voor Workum geldt.

Ons vertrouwde stek van de voormalige grasdrogerij bij Workum bleek bij de voorbereiding helaas niet meer beschikbaar. Er was een nieuwe eigenaar en de schoorsteen wordt niet meer periodiek gekeurd, dus kon men niet instaan voor de veiligheid. Jammer, want dit was een mooi hoog stekkie (60m). De afgelopen week is daarom een bezoek gebracht aan de omgeving van Workum om te zoeken naar een alternatieve plek. Zo werd een boerderij met een voersilo van ruim 20m bezocht en de eigenaar bleek welwillend te staan tegenover ons verzoek.

Zondagmorgen vroeg werd door Tamme - PA3GJD als eerste een autobusje gehaald bij Taxi Kijlstra in Drachten, welke de bus aan ons beschikbaar stelde, waarvoor onze hartelijke dank ! Daarop werd de reis voortgezet naar Beetsterzwaag, waar Kor - PAoKDV met het 2m station werd ingeladen. Vervolgens werd Frans - PA1NHZ in Nijeholtpade gebeld, dat we klaar voor de reis waren. Frans, die het 80m station voor z'n rekening nam, ging vervolgens met zijn busje op pad naar Workum. Ondertussen werd door Tamme en Kor nog Simon - PA7SB in Luxwoude en Laurens - PD3LHS in Luinjeberd ingeladen. Via Heerenveen, Sneek, Joure Bolsward ging de rit naar Workum.


PA3GJD even aan de warme koffie na de klimpartij


Links de 80m shack, rechts die van 2m


Vrijwel gelijktijdig arriveerden beide busjes even na negen uur bij de boerderij. Na eerst even kennis te hebben gemaakt met de boer, werd om half tien begonnen met het opbouwen van de antennes. Het weer zat gelukkig mee. Wel koud, weinig wind en een heerlijk zonnetje. Voor twee meter werd gebruik gemaakt van een Comet X50 rondstraler met 33m EcoFlex kabel. Tamme - PA3GJD beklom de silo en via een touw werd de 2m antenne met antennepijp en beugels naar boven gehesen. Deze installatie kon vrij gemakkelijk aan de klimbeveiliging worden bevestigd middels een drietal ingenieuze beugels uit een oude GSM mast. Tegelijkertijd werd een inverted-V voor 80m klaargemaakt. Via een touw werd het voedingspunt omhoog gehesen en beide uiteinden werden afgespannen naar een boom en een schuur. De afstraalrichting was ideaal: naar het Zuidwesten / Noordoosten.
Rond half elf werden beide busjes naast de silo gereden en werd de apparatuur en de spanningsvoorziening in gereedheid gebracht. Zowel op 2 als op 80 was de aanpassing aan beide antennes goed en werden voorafgaande aan de contest goede signalen ontvangen.Om precies elf uur werd gestart met de contest. Als vanouds was het in het eerste uur gezellig druk. Maar ook daarna was er best wat te werken. Tegelijk met de Friese Elfsteden Contest werd namelijk ook de VRZA QSO-party gehouden. Dat had tot gevolg, dat tot aan het einde van de Friese Elfsteden Contest nog aardig wat stations in de landen werden gewerkt. Daarnaast werd op de rondstraler op 2m ook nog verbindingen gemaakt met BelgiŽ en Duitsland.


ons stekkie bij Workum


PA1NHZ op 80m

Om 2 uur eindigde de contest. We hadden er een goed gevoel over. Op 2m werden 87 QSO's gemaakt. Wel duurde het tot tien minuten voor het eind, voordat Dokkum zich als laatste multiplier aandiende. Dat maakte het dus spannend tot op het laatste moment! Op 80m werden wat minder QSO's gemaakt en misten we een multiplier. Maar ook daar was het toch weer gezellig druk.

Even na twee uur werd de silo opnieuw beklommen en werd als eerste de 2m antenne naar beneden gebracht en vervolgens werd d inverted-V werd naar beden gelaten. Het opruimen van alle spullen verliep uiterts vlot. Al om kwart voor drie was alles klaar en werd de thuisreis aanvaard.PA7SB bekijkt het log op 2m


PAoKDV in QSO op 2m, PD3LHS logt

We kunnen terugkijken op een zeer geslaagde Friese Elfsteden Contest en zonder tegenbericht doen we volgend jaar weer mee !

De scores:

2m: 87 QSO's, 303 punten,
12 multi. Score 3636

80m: 51 QSO's, 186 punten,
10 multi. Score: 1860

De crew van PI4EME.