VERON A63
Friese Wouden
____________

 

HF Velddagen 2010

4-5 september

Het was nat, heel erg nat, die weken voor de velddagen. Wij zouden het weekend van 4 en 5 september weer bij boer Poppinga aan de Beetsterwei net buiten Beetsterzwaag te gast zijn, om in het land weer een mooi velddag weekend te beleven. Liep het anders? Ja en nee...

Ik had donderdag 2 september contact met boer Hendrik en het land konden we vergeten... Er was niet in te wezen, ook met de tractor reed je alles stuk en bij het toegangshek achter de boerderij was het een modderpoel... Maar op de plateau's voor de kuilopslag - die niet gebruikt werden - konden we wel terecht. Ruimte zat ! Afijn er werden alternatieve plannen gesmeed. Dan de beide keten en het aggregaat op het beton en de antennes met lange kabels het weiland in. En voor de auto's vonden we ook vast wel een plaatsje.

Vrijdagochtend haalden Frank en ik eerst het aggregaat en de poepdoos op wielen uit Drachten, waar we deze keer de spullen voor het weekend hadden gehuurd. Bert zou later de tweede keet meenemen. De andere keet stond er zoals gebruikelijk al, die was weer keurig door de goedwillende beheerder op het boerenerf afgeleverd.

Nadat Bert met de tweede keet was gearriveerd, werden de plannen opnieuw bekeken. We moesten over een brede sloot om toch in het land te kunnen komen, en dat was niet echt een goed plan, eerder een logistieke nachtmerrie! Maar er bleek op het erf nog voldoende plaats om wat mastjes en verticals te plaatsen! En zo geschiedde. Op het verst afgelegen plateau werden de keten naast elkaar geplaatst en de poepdoos erachter. Het aggregaat werd twee plateau's verderop geplaatst. Het was een 30 KVA monster en maakte enig lawaai, de bun was een aardig klankbord, maar op deze afstand was het niet hinderlijk.

Zaterdagochtend was het prima weer en arriveerden de andere deelnemers zoals Jelle en Laurens. Patrick was er dit jaar niet bij, hij was op vakantie! De antennes werden opgezet en getest. Bert had deze keer z'n linear meegenomen en er werd druk getest. Alles werkte perfect. Maar er kwamen nu en dan harde knallen! Bert was net even uit de keet en ineens een oorverdovend geknetter en daarna volledige stilte... Afijn, ik had m'n ACOM 1000 voor alle zekerheid klaargezet en toen maar opgehaald; tja, als je zo dichtbij woont is dat mooi meegenomen. Na een half uur stond de zaak onder stoom en werd er getuned en waren we gereed op 20m.

In de andere keet had Jelle zich met zijn station genesteld. Toen hij ging tunen op 80m, viel onze internet WiFi weg. En dat gebeurde steeds weer. Toen wat extra ferriet core's op de UTP kabel geplaatst, maar het maakte weinig uit. Nu stond het ophangpunt van de 80m dipool op nog geen 7m afstand en was niet voorzien van een balun of mantelstroom filter... Afijn, restte ons om het Wifi station te verplaatsen. Dat deden we naar de andere kant van de wagenloots, die van staal is opgetrokken. En ziedaar, we hadden nu voldoende en ongestoorde WiFi ontvangst.

Laurens was ondertussen in de bestelwagen actief op 40-m met een vertical en dat werkte uitstekend. Ondertussen was de contest al aan de gang en hadden we hier en daar wat tijd verloren. Maar dit werd snel ingehaald.


foto: Frank - PF5T

Op alle banden liep het als een trein, maar soms hadden we toch wat last van elkaar, van 80 op 40 en van 80 en 40 op 20m. Maar ja, alles stond behoorlijk dicht bijelkaar en we gebruikten geen filters.

Maar de resultaten van dit weekend zijn bemoedigend! De geclaimde uitslag van 2010: Aantal qsos 1402; Aantal Multi 131; Aantal punten 4223; De score is het aantal punten keer de multis: 4223 x 131= 553213 punten. Even voor de statistieken, verleden jaar (2009) hadden we: Aantal qsos 1084; Aantal Multi 115; Aantal punten 3303; Gaf een score van 379845 punten. En daarmee werden we eerste !

Verder hadden we dat weekend prachtig weer en over bezoekers hadden we niet te klagen! O ja, de linear van Bert werd nog onderzocht. Het bleek een kwestie van kortsluiting (te weinig afstand) te zijn bij een HSP elko. Er was zelfs een aansluiting onder uit de beker van die elko geschoten, hetgeen het geknetter en knallen volledige verklaarde...

Ondertussen is er het nodige ontwikkeld om nog beter aan de contesten te kunnen meedoen.De E in VERON doen we weer eer aan. Zo zijn er antenneschakelaars gebouwd, die op afstand kunnen worden bediend, er zijn coax stub filters gemaakt voor alle banden voor het onderdrukken van elkaars signalen en zijn er diverse soorten baluns gebouwd voor een betere aanpassing en afstraling.

We kijken dan ook uit naar de volgende contest, waar we een en ander kunnen testen. Oh ja, er zijn inmiddels een behoorlijk aantal leden van de groep die zich ook (opnieuw) willen bekwamen in CW!

Welnu, we zijn in 2010 wederom 1e geworden! (zie Electron januari 2011 pag.42).
Het verschil met nr.2 is een"schamele" 300%...

73 namens de contestgroep,
Kor - PAoKDV.