VERON A63
Friese Wouden
____________

 

VHF Velddagen 2002

Tijdens de velddagen op 1 en 2 juni 2002 deed de VERON afdeling Friese Wouden ook weer mee. Onder leiding van Tjeabele - PE1HJP werd een crew gevormd en werden in de weken voor de contest de voorbereidingen gedaan.

Dit jaar was de velddagcontest op HF CW gelijktijdig met de velddag contest op VHF en hoger. A63 besloot dan ook om aan beide mee te doen. Op HF werd besloten in de klasse single-trasmitter - multi-operator mee te doen. Verder zou worden meegedaan op 6 en 2m.

Het doel van deze activiteit was niet alleen de contest, maar ook het sociale aspect van de hobby werd benadrukt. Ook een stuk rugbaarheid aan onze hobby werd niet vergeten. De pers werd ruim van tevoren ingelicht, hetgeen uitmonde in diverse artikelen in een aantal kranten.
 

Zaterdagmorgen 1 juni rond 9 uur werd begonnen met het opbouwen van het kampement. Plaats van handeling was een weiland ten zuiden van Nieuwehorne, aan de Tjongervallei. Het is een ideaal stek voor alle banden. Er is geen bebouwing, het land ligt laag en is veenachtig, een goede afstraling op alle banden. Bovendien is er geen storing, nadat het schrikapparaat was uitgeschakeld.

Voor HF werden een 4l antennes opgezet, waaronder een FD4, een full-size dipool voor 160, een G5RV GP en een 10m full size vertical. Voor 6m werd een 6m GP gebruikt en voor 2m een 16 el. beam.

het velddagstation PI4EME       Foto: PA3EXA

De antennes en kabels werden allemaal gemeten met de antennascope van de afdeling. De 2m beam bleek moeilijk meetbaar en was laag in de band. We dachten eerst, dat dit door de capacitieve belasting kwam; de beam stond nog niet overeind.

Nadat de mast overeind was getakeld, bleek er weinig verandering, sterker, het bleek volledig mis. Na een aantal metingen kwam er twee problemen aan het licht: Een N-koppelstuk bleek beschadigd en maakt soms wel en som niet kontakt en de beam bleek niet goed afstembaar.

Gelukkig hadden we een reserveantenne, wel met wat minder elementen. Omdat het omlaag brengen van de mast een hele klus was, werd er geklommen ! De antenne werd vervangen en getest en het werkte.

Omdat het allemaal toch nog lukte, ging de driekleur de mast in !

De mast met 2m beam              Foto: PA3EXA


De stations werden ondergebracht in een caravan van de Heerenveense Omroep Stichting (2m) en in een vrachtwagen met grote laadbak en zijdeur (HF en 6m). Daarnaast waren er diverse caravans, auto's en tenten, waarin kon worden gebivakeerd en geslapen.
 

Het HF station. V.l.n.r. Jan - PA3EHG, Joeke - PAoVDV en Frans - PA1NHZ.      Foto: PD3LHS

Het 2m station met PE1HJP.      Foto: PA4DEN


Om 16.00 uur (14.00 GMT) startte de contest op VHF. De HF contest startte een uur later. In de eerste uren weren behoorlijk wat verbindingen gemaakt. Op 2m merkten we duidelijke dat we wel een goede ontvanger hadden, maar dat het vermogen van 10 Watt wat mager was. We hadden ook een packet station meegnomen en dat stond ingelogd op PI8DXF, de DX Cluster van de afdeling. Er waren vele meldingen over verbindingen van UK naar het zuid-oosten.
 
Enige tijd later zagen we ook meldingen van Sporadische E op 2m verschijnen. Op dat moment werd de beam richting zuid-oost gezet en werd geroepen op 144,300 MHz.

Het was er nog rustig, maar na de tweede oproep kwamen LZ2PB en LZ2QS terug op onze CQ. Beide stations kwamen terug in CW en dat was best wel even schrikken! Maar alles ging goed en we hadden binnen 2 minuten net zoveel punten behaald als in de uren daarvoor in de contest.....
 

Het DX Cluster wordt geraadpleegd
door Kor - PAoKDV.     Foto: PA4DEN


Gedurende de middag was er ook weer belangstelling van de pers voor ons evenement. Zo kregen eerst bezoek van een fotograaf van de Leeuwarder Courant, die een aantal uren daarna werd gevolgd door een journaliste. Een uitgebreid gesprek kwam op gang om een indruk te verschaffen van onze hobby en de velddag als evenement. Daarna volgde de Heerenveense Courant (Het resultaat kunt U vinden in het regio-kartern van de LC van maandag 3 juni).
 
Verder hadden we die middag veel publieke belangstelling. Het was mooi weer en velen kwam per fiets het natuurgebied binnen. Ook diverse afdelingsleden werden gesignaleerd.

Rond 8 uur 's avonds werden de eerste operators afgelost. De barbeque stond al enige tijd warm en er werd volop genoten van lekkere hapjes en drankjes. Het was naast de contest tenslotte ook een happening bedoeld om de saamhorigheid te vergroten. Dat lukte dan ook prima.

In de rij voor de barbeque        Foto: PA4DEN


's Nachts werd er niet gecontest, maar gewoon lekker geslapen. Vroeg in de ochtend werden de activiteiten opnieuw gestart. Het was evenals de vorige dag weer prachtig weer. Ook nu was er op 2m weer sporadische E, gedurende ongeveer een uur werden stations vooral gehoord uit ItaliŽ en vana Malta. Nu echter was half Europa aanwezig en was het met ons kleine vermogen vrijwel onmogelijk om stations te werken, want de thuisstations met groot vermogen hadden duidelijk de overhand. Het bleef voor ons uiteindelijk beperkt tot een verbinding met 9H1PA aan het begin van de opening.

Na 4 ur 's middags werd de antennemast neergelaten, op HF werd nog alleen gewerkt op de GP. Zo langzamerhand werd het kampement weer opgebroken. Als laatste actie werd het weiland uitgekamd, om plastic en metaal te verzamelen, zodat dit niet door vee kon worden gegeten.

Ron kwart over zes reisden de deelnemers weer huiswaarts. Iedereen was moe, maar erg voldaan. We kunnen treugzien op een schitterend velddagweekend !

De crew: PE1HJP, PA3ESF, PA1NHZ, PD3LHS, PAoVDV, PA4CW, PA3BAD, PA4DEN, PA3EHG, PA3GJD, PA3FUO, PD2AWD, PE1RIR, PDoPEW, PE1RWP, PE1RWL, Klaas Lap, Martin Lap.