VERON A63
Friese Wouden
____________





Up

 

JOTA 2002

PI4EME/J en de "Van Maasdijk" scoutinggroep

verhaal en foto's: PE1HJP, bewerking: PAoKDV

Het jaarlijkse terugkerende JOTA / JOTI evenement was dit jaar op 19 en 20 oktober. De scouting groep "Van Maasdijk" uit Heerenveen, met een 18 tal deelnemende scouts in de leeftijd van 10 tot 15 jaar, had ons (de contestgroep PI4EME van de VERON A63) uitgenodigd om het JOTA gebeuren daarvan te organiseren. De eerste contacten werden gelegd door Lourens - PD2LS. Na een tweetal voorbereidende vergadering in het scoutinggebouw in Oranjewoud was het dan eindelijk zover.
 


Onze afdelings-banner tussen de bomen
Op vrijdag 18 oktober zijn we naar Oranjewoud afgereisd met apparatuur en antennes. In het clubgebouw van de scouts werd het JOTA-station opgesteld. Net zoals bij de velddag hadden we de mast van Ad - PA3BAD weer beschikbaar, waarin de 2m beam en een rondstraler voor 2m en 70cm werden gemonteerd. Ook werden er twee houten masten gepionierd van ieder zo’n 8 meter hoogte, met daarin ieder een 2 en 70 rondstraler. Verder werden er drie draadantennes voor de HF banden gespannen.


De locatie. De pyloonmast staat al omhoog. v.l.n.r.  PA3EHG, PA3GJD en PA3ESF

De apparatuur van het JOTA station bestond uit 3 HF-sets, 3 stuks 2 meter-sets en een all-band set incl. 6mr, 2m en 70cm.


Onze "sterke man" Tjeabele - PE1HJP   


Zaterdag - na het ontbijt - zijn we van start gegaan met onze workshops voor de scouts:  Phone verbindingen op HF (voornamelijk op 80, 40 en 20 meter), phone verbindingen op 2 meter, RTTY/PSK op HF, Packet/APRS op 2 meter, een aantal video-banden over onze hobby en een demo van een zelfbouw kristal-ontvanger.
 


    Over belangstelling niet te klagen        Johan - PE1RWL naast  de R&S-Rx op 2m

Naast de scouts was er veel belangstelling. Menig radio-amateur kwam even langs en kroop achter een set of gaf mede uitleg aan de niet-radio-amateur bezoekers. Aan het begin van de zaterdagmiddag was het topdrukte !


 Jan - PA3EHG demonstreert de Xtal-RX         Zo waren de onderdelen zichtbaar !

De bovengenoemde kristal-ontvanger was door Jan - PA3EHG gebouwd en hij gaf een uitleg over deze kristal-ontvanger. Hij maakte voor de niet-radiofreaks een vergelijk met het maken van ranja (de juiste verhouding water en limonade) en het in resonantie brengen van de afstemkring. Een stuk draad er aan als antenne en de CV van het clubgebouw als aarde en zie daar: De diverse stations op de middengolf waren via de oortelefoon te horen.


Zondag om 15.00 uur was de officiële sluiting, waarna we het staions weer hebben afgebroken. We zijn moe, maar voldaan weer huiswaarts gekeerd.

Gedurende dit weekend zijn er een kleine honderd verbindingen gemaakt op de diverse banden, met name met andere JOTA stations. Ook de scouts hebben daarbij leuke QSO's gemaakt met meestal binnenlandse stations. Een enkele scout die de Engelse taal machtig was, heeft een verbinding gemaakt met een buitenlands station.

De crew van PI4EME/J bestond uit:

 Weit - PA3ESF, Tamme - PA3GJD, 
Jan - PA3EHG, Jan - PDoPEW, 
Auke - PD2AWD, Doeke - PA3EHR, 
Rienk - PA4CW, Brian - PA3HGY, 
Laurens - PD2HLS,
Tjeabele - PE1HJP, Johan - PE1RWP
Tjipke - PE1RIR, Kor - PAoKDV


Het strijken van de vlag