VERON A63
Friese Wouden
____________

 

 

Oranjewoud.  De scoutinggroep van Maasdijk die hun clubgebouw aan de Louis van Ademalaan in Oranjewoud heeft doet dit jaar wederom mee aan de Jamboree on air, ook wel de JOTA genoemd. De JOTA zal dit jaar gehouden worden in het weekend van 19 en 20 oktober.

De VERON (Vereniging van Experimenteel Radio onderzoek in Nederland) afdeling de Friese Wouden zal in en rond het clubgebouw van de scouts hun zenders, antennes en computers opstellen. Met deze zenders kunnen de scouts wereldwijd communiceren met andere scouts en zendamateurs. Niet alleen via de microfoon zal er gecommuniceerd kunnen worden maar ook andere vormen van communicatie zijn er mogelijk, zoals: het al oude morse seinen en het versturen van berichten via een telex.

.


En van de nieuwste manieren om te communiceren is EQSO, dit gaat gedeeltelijk via internet en gedeeltelijk via zenders verspreid over de gehele wereld. Het is dus bijvoorbeeld mogelijk om via EQSO een gesprek aan te gaan met iemand die in een auto in Amerika rijd. Niet alleen het communiceren zelf komt aan de orde maak ook zullen er andere dingen georganiseerd worden in het  clubgebouw, zoals het maken van een kristal ontvanger. Dit is een ontvanger die met minimale onderdelen gebouwd word en waar zelfs geen batterij aan te pas komt. Tijdens dit JOTA weekend is er ook gelegenheid voor de scouts om wereldwijd te chatten via internet.   

Voor het opzetten en bemannen van PI4EME/J zijn in touw: Laurens - PD3LHS, Tjeabele - PE1HJP, Tamme - PA3GJD, Jan - PA3EHG, Rienk - PA4CW, Weit - PA3ESF, Brian - PA3HGY, Jan - PDoPEW, Johan - PE1RWL, Tjipke - PE1RIR, Doeke - PA3EHR en Auke - PD2AWD.

Voor vragen en inlichtingen over de JOTA kunt u terecht bij Tjeabele Hoekstra PE1HJP tel. 06 1430 3104.